Knjiga mjeseca

Knjiga mjeseca

HANA

Alena Mornštajnová
Nakladnik: Hena com
Godina izdanja: 2019.

Nazvan po teti protagonistice ovog djela i temeljen na stvarnim događajima, roman „Hana“ vodi nas u vrijeme između 1933. i 1963., u Češku te prikazuje život triju generacija Židova iz grada Valašské Meziříčí. Kada devetogodišnja djevojčica Mira ode s prijateljima na rijeku igrati se na komadu plutajućeg leda, iako su joj roditelji to strogo zabranili, za kaznu joj za večerom nije dopušteno pojesti desert, princes-krafnu. Ta će se nevina dječja nepodopština ispostaviti tek početkom niza nevjerojatnih i tragičnih događaja u njezinoj obitelji, a Mira će od tog dana postani nepovratno i neraskidivo vezana uz svoju tetu. Njezina je teta Hana ćudljiva, šutljiva i depresivna žena, ali Mira će kroz suživot s njome polako otkrivati kompliciranu i tešku obiteljsku povijest i početi razumijevati zašto je Hana takva kakva jest. Obiteljsko gorko iskustvo u njihovim će životima i dalje plutati poput golemog i nepremostivog komada leda s kojim je sve i započelo. Hoće li se Mira i Hana uspjeti održati iznad površine?

Alena Mornštajnová za ovaj je roman morala provesti detaljno istraživanje i zaviriti u povjesničarske spise da bi ispisala ovako vjerodostojnu i dirljivu priču. Piše zrelo, uvjerljivo i spretno, a uz interesantnu i napetu priču čitanje ovoga romana postaje nalik gledanju uzbudljivoga filma. Mornštajnová je uspjela važnu povijesnu temu obraditi na nov i neviđen način, pa kritika „Hanu“ smatra jednim od najboljih djela koji se bave temom holokausta.

„Mornštajnová uspijeva vješto preplitati i opet rasplitati sudbine, glatko prelazi iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, s jednoga lika na drugi, a pritom ne gubi glavnu nit svoje obiteljske priče, niti potkopava dramatični luk i tragični podtekst životnog usuda tete Hane. Izvrsna je pripovjedačica, majstorica obrata i poanti.“
Agáta Pilátová, Týdeník Rozhlas