Knjiga mjeseca

Knjiga mjeseca

BIT ĆU ONDJE

Kyung-sook Shin
Nakladnik: Hena Com
Godina izdanja: 2022.

Prosvjedi na sveučilištu u punom su jeku dok usamljena Jung Yoon, nakon majčine smrti, ulazi na prvo predavanje omiljenog profesora, nesvjesna da će joj posve promijeniti pogled na svijet. Slušajući njegove riječi, kriomice pogledava naočitog kolegu Myungsuha, a s njime i tajanstvenu Miru, djevojku opečenih ruku koja je izostavljena iz profesorove prozivke. Iako ih ne poznaje, o njima intenzivno razmišlja. Danima nakon, u iznenadnom sukobu policije i prosvjednika, Yoon ostaje bez svijesti i cipela, ali Myungsuh i Miru pritječu joj upomoć. Taj susret usred kaosa označit će početak intenzivnog druženja, ali i traumatičnog puta gubitka, otkrića i sazrijevanja.

Bit ću ondje kontemplativna je proza o mladim životima u vremenu nezadovoljstva i korozivnih društvenih odnosa. Ponirući u vrlo intiman svijet pripovjedačice, a istodobno nudeći perspektivu događaja kroz bilježničke zapise njezina prijatelja, Kyung-sook Shin ponovno izaziva snažno ganuće kod svojih čitatelja. Napisan kao moćna posveta prisnim odnosima, ovo je roman o mnogim generacijama, o ljubavi, o svima nama.

Iz medija:
„Shin piše o čežnji i usamljenosti s onakvom kontroliranom strašću kakvu nalazimo u klasičnoj ruskoj književnosti. Njezini likovi rijetko podižu glas. Umjesto toga, oni pričaju priče, šeću i zajedno objeduju.
No prije svega, oni pamte.“
Hector Tobar, The L.A. Times

„Bit ću ondje proganjajuća je priča o adolescentskim problemima koja će dotaknuti sve čitatelje, odasvud.“
Lucy Scholes, Independent

„Shinin jednostavan, ali aluzivan pripovjedni glas donosi nam još jednu smirenu, dirljivu priču, istodobno nam stranu i poznatu.“
Kirkus

„Vještina Kyung-sook Shin leži u sposobnosti da specifično preobrazi u univerzalno.“
Shelf Awareness

„U Bit ću ondje jednako je riječ o nježnim prijateljstvima koliko o tragedijama političkog ustanka.“
The Huffington Post