Knjiga mjeseca

Knjiga mjeseca

DJEVOJKE IZ BLOOMSBURYJA

Natalie Jenner
Nakladnik: Znanje
Godina izdanja: 2023.

Autorica međunarodnog bestselera „Društvo ljubitelja Jane Austen“ vraća se s toplom pričom o poslijeratnom Londonu, stoljetnoj knjižari i tri žene koje su odlučile pronaći svoj put u svijetu koji se naglo mijenja.

„Bloomsbury Books“ starinska je knjižara kojom upravljaju muškarci i koja od pamtivijeka odolijeva promjenama. Ipak, 1950. godine svijet se obnavlja, a djevojke iz Bloomsburyja imaju plan. Briljantna i elegantna Vivien Lowry zaručnika je izgubila u ratu. Vivien ima dugačak popis pritužbi u knjižari, a najveći dio njih odnosi se na Aleca McDonougha, voditelja Odjela za beletristiku. Grace Perkins udana je i ima dva sina. Rastrgana između dužnosti prema obitelji i vlastitih snova, u knjižari se zaposlila kako bi uzdržavala obitelj nakon poslijeratnog sloma njezina supruga. Evie Stone iz prve je generacije djevojaka kojima je dopušteno pohađati Cambridge, no posao na sveučilištu ipak joj je uskraćen u korist njezina manje uspješnog muškog suparnika. Ovog puta pametnija, nikome u Bloomsburyju nije obznanila svoj tajni naum.

Bogat referencama na književne figure tog vremena – Daphne Du Maurier, Ellen Doubleday, Samuel Beckett, Peggy Guggenheim itd. – roman „Djevojke iz Bloomsburyja“ govori o budućnosti koja je uzbudljivija i slobodnija od bilo čega što će društvo toga doba dopustiti.

Autorica romana Natalie Jenner, rođena je u Engleskoj i odrasla u Kanadi, diplomirala je englesku književnost i pravo. Desetljećima je radila kao pravnica, a usto je utemeljila neovisnu knjižaru „Archetype Books“ u Oakvilleu, Ontario, gdje živi sa svojom obitelji i dva psa.

„Djevojke iz Bloomsburryja“ nastavak je na njezin svjetski popularan roman „Društvo ljubitelja Jane Austen“.